Uitspraken paus: “Ongelofelijk dom” (gerechtspsychiater Baeke)

Redactie KW

De uitspraak van de paus dat pedofilie een ziekte is, stoot veel mensen tegen de borst. Dokter Johan Baeke uit Hertsberge richtte twaalf jaar geleden Fides op, een centrum waar seksueel delinquenten worden behandeld. Hij kan de uitspraak van de paus niet begrijpen. De gerechtspsychiater pleit ervoor dat Roger Vangheluwe zelf in het openbaar zijn schuld bekent.

Fides behandelt seksuele delinquenten die aanspraak maken op vervroegde vrijlating in de gevangenis. Het centrum ligt in de psychiatrische kliniek St-Amandus in Beernem. Tot vorig jaar stond dokter Baeke aan het hoofd ervan. Hij kan de uitspraak van de paus niet begrijpen.

“Mijn eerste reactie was: dit is ongelooflijk dom, hoe kan je nu zo’n domme dingen zeggen. Dan wordt het nog gezegd door iemand die een zekere zeggingskracht heeft. Dan heb ik al snel gedacht, hij zal ook wel beter weten, maar met die uitspraak probeert hij zijn instituut dat erg bedreigd is, buiten schot te houden.”

“Pedofilie is geen ziekte, het plegen van pedofiele dagen is criminaliteit, punt andere lijn. Maar het is net wat de pedofiel graag hoort,” zegt Baeke. “Ik kan er niks aan doen. Ik ben ziek, ik moet verzorgd worden in plaats van gestraft. Ik ben de sukkelaar. Ik heb jaren gewerkt met pedofielen en ik kan je verzekeren, voor hen is dat de ideale uitspraak. ”

(bdj/jv)

Meer hierover in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier