Uitspraak in megafraudezaak rond regularisatie Marokkanen uitgesteld tot Kerstmis

Redactie KW

In Kortrijk heeft de strafrechter dinsdag nog geen uitspraak gedaan in de zaak waarin 117 beklaagden terechtstaan voor gesjoemel in het kader van de regularisatieprocedure.

Tandarts Filip D. (54) uit Waregem zou valse attesten hebben opgemaakt waarmee allochtonen konden aantonen dat ze al een tijdje in ons land verbleven. “Ik deed het enkel om die mensen te helpen”, reageerde Waregemnaar, die 18 maanden cel riskeert. Het grootste deel van de andere beklaagden zijn Marokkanen. Zij worden ervan verdacht die valse papieren gebruikt te hebben om geregulariseerd te worden. De Dienst Vreemdelingenzaken werd op de hoogte gesteld van het gesjoemel na een anoniem schrijven.

Spilfiguur riskeert 30 maanden

Spilfiguur Brahim Q. hangt een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden boven het hoofd. De Marokkaan uit Kortrijk bezorgde veel landgenoten een attest van de tandarts of een lidkaart van de vzw Aide, het aanspreekpunt van de Marokkaanse gemeenschap in Kortrijk, om aan te tonen dat ze al minstens enkele jaren in België vertoefden.

Een huisarts uit Ronse staat terecht omdat hij een attest schreef waaruit bleek dat hij enkele jaren voordien nog een allochtone vrouw had onderzocht. “Er is niets vals aan dat attest”, vertelde hij. Op 24 december kennen de 117 beklaagden hun straf. De meesten riskeren negen maanden cel en een geldboete.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier