Uitslaande brand in pand van Parkhotel Kortrijk

Redactie KW

(UPDATE) Omstreeks 11 uur is brand uitgebroken in een pand dat deel uitmaakt van het Parkhotel aan het stationsplein in Kortrijk. Volgens de brandweer van Kortrijk is er niemand meer in het gebouw. Al werd vooral uitgekeken naar eventuele krakers die in de leegstaande panden zouden kunnen aanwezig zijn.

Het gaat om twee verdiepingen van het pand dat bekend staat als het voormalig guesthouse van de Kortrijkse Universiteit. De bovenste verdieping vatte vuur. De vlammen sloegen ook over naar andere verdiepingen.

In het gebouw zijn de boekhouding, de wasserij en een stapelplaats van het hotel gevestigd”, zegt brandweercommandant Hendrik Verdonck.

Preventieve evacuatie

De brandweer van Kortrijk kreeg de hulp van enkele naburige korpsen en samen hadden die het vuur na een uur onder controle. Een dertigtal buurtbewoners werd preventief geëvacueerd, maar mocht na anderhalf uur terugkeren naar hun woning. De brand ontstond op één van de bovenste verdiepingen.

Schade

Het dak is ingestort, de eerste en tweede verdieping zijn totaal vernield. Het gelijkvloers van het gebouw is zwaar beschadigd door rook, roet en bluswater. Voor de dagelijkse werking van het Parkhotel heeft de zware brand voorlopig geen gevolgen.

Niet stabiel

Het parket stuurt pas maandag een deskundige om de oorzaak van de brand vast te stellen. Het gebouw is onvoldoende stabiel: er dreigt instortingsgevaar.

Opvang

Het Parkhotel is een van de bekendste hotels van Kortrijk. Er zijn 98 kamers. Maar de gasten hebben geen hinder gehad door de brand in het nabijgelegen pand. Overigens werden de bewoners die preventief geëvacueerd werden, ondergebracht in het hotel. Maar anderhalf uur mochten zij alweer naar huis.

(JG/SK, foto’s JG/NSK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad en in het nieuws op Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier