Uitlating schepen Van Volcem over Bloedprocessie lokt reacties uit

Redactie KW

(UPDATE) In Brugge komt er nogal wat reactie op de uitlatingen van schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD). Op haar Facebookpagina zei ze over de Heilig Bloedprocessie dat de Kerk beter eerst haar slachtoffers zou vergoeden, en dan pas uitpakken met pracht en praal. Van Volcem was zelf niet aanwezig, en vindt dat de processie beter een paar edities overslaat.

De Edele Confrérie van het Heilig Bloed, dat de processie elk jaar organiseert spreekt van een zware uitschuiver, ondoordacht en ook onbegrijpelijk. “Wij vinden dat een uiterst onbedachtzame uitspraak van onze schepen die ook verantwoordelijk is voor monumenten zorg en het blazoen van een immaterieel monument van deze stad gaat besmeuren en vooral op de ziel trapt van de Bruggeling,” zegt William De Groote. “Want voor iedere Bruggeling los van zijn politieke of sociale achtergrond is de processie heilig.”

Jong N-VA in Brugge begrijpt dan weer wat Van Volcem bedoelt, maar vindt niet dat de processie daarvoor moet opdraaien. Volgens voorzitter Daniel Guerrero is de Bloedprocessie “een sociaal gebeuren dat elk jaar tienduizenden toeschouwers lokt, ook van buiten de katholieke kerk.”

De Heilig Bloedprocessie lokte vorige week 40.000 toeschouwers.

Klikhiervoor de reportage.

(JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier