Uitgever Siegfried Debaeke verwacht overvloed aan oorlogsboeken

Redactie KW

Er is geen ontkomen aan. Met de grote herdenking ‘2014-2018 – Honderd jaar Eerste Wereldoorlog’ komt er een tsnunami van oorlogsdagboeken op ons af. En van fotoboeken over de Eerste Wereldoorlog. Dat zegt Siegfried Debaeke van uitgeverij De Klaproos in Brugge. Bijna twintig jaar geeft hij met zijn uitgeverij voornamelijk oorlogsboeken uit en is hij zelf auteur van diverse oorlogswerken.

De komende jaren zal de Eerste Wereldoorlog, zeker bij ons in West-Vlaanderen, heel sterk aanwezig zijn. De herdenking honderd jaar Eerste Wereldoorlog komt er aan. Voor een uitgever van oorlogsboeken ongetwijfeld een boeiende, drukke tijd? “Er komt een tsunami aan oorlogsboeken op ons af. Vooral oorlogsdagboeken en fotoboeken”, verwacht Siegfried Debaeke. Maar hij blijft kritisch. “Aan oorlogsdagboeken is geen gebrek. Ik krijg er talloze aangeboden om uit te geven. Het ene dagboek is al interessanter dan het andere, ongetwijfeld. Maar zo vaak verschillen die boeken niet van mekaar. Voor familie en kennissen kunnen die boeken van grote waarde zijn, maar dat zijn ze niet per se voor een uitgever. Meestal zijn zulke egodocumenten vooral waardevol als bronnenmateriaal…Ik verwacht wel dat heel wat van die boeken lokaal zullen worden uitgegeven, bijvoorbeeld door heemkundige verenigingen.”

Archieven van de krijgsraden

Ander bijzonder waardevol bronnenmateriaal over de Eerste Wereldoorlog dat nog maar vrij recent kan ontgonnen worden, vormen de archieven van de krijgsraden uit die periode. Siegfried Debaeke ging er de dossiers doorzoeken van elf Belgische soldaten die op bevel van de krijgsraad werden geëxecuteerd. Zijn onderzoek leidde tot het pas verschenen boek ‘De dood met de kogel’, waarin hij schetst hoe de legerleiding bij het begin van de oorlog bijzonder arbitrair tewerkging bij de veroordeling van soldaten. “Misdrijven bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werden meer of minder bestraft naargelang de samenstelling van de krijgsraad, het moment in de oorlog, de geest van de troepen, de druk van hiërarchie of zelfs… het humeur van de voorzitter van de krijgsraad…” zegt hij daarover.

(JG)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier