Uitbreiding WZC Herdershove ingehuldigd

Redactie KW

Vrijdag is in Brugge de uitbreiding van het woon- en zorgcentrum Herdershove ingehuldigd. Deze nieuwe afdeling telt 70 rusthuiskamers en een kortverblijfcentrum met 10 plaatsen, en stelt een 50-tal nieuwe personeelsleden tewerk.

Verpleegkundigen en verzorgenden maken het leeuwenaandeel uit van de nieuwe equipe. Al sinds juni is er een 100% bezetting en is er bovendien een uitgebreide wachtlijst.

“De uitbreiding was oorspronkelijk bedoeld als vervangingsnieuwbouw voor het woon- en zorgcentrum Jeruzalem in de Brugse binnenstad. Het grote tekort aan opvangplaatsen in de Brugse woon- en zorgcentra heeft de VZW Bejaardenzorg O.L.V. 7 Weeën in Ruiselede ertoe doen besluiten om via een aanvraag tot uitbreiding van 70 bedden voor de nieuwbouw, Jeruzalem toch operationeel te houden”, zegt Danny Goethals, directeur WZC Herdershove.

Bij de bouw van alle 70 nieuwe kamers is er rekening gehouden met het principe van leefgroepwerking: per 10 kamers is er een huiselijk ingerichte living, die een individuele benadering toelaat. Naast 50 kamers van 28 m² zijn er ook 20 studio’s van 34 m², met mogelijkheid voor een gescheiden slaapplaats en ingericht keukentje. Daarnaast is ook voorzien in een nieuw kortverblijfcentrum met 10 plaatsen, waar senioren gedurende een korte periode kunnen worden opgenomen ter ondersteuning van de mantelzorg.

Vernieuwend concept

Ouderenzorg wordt vandaag anders benaderd, en dat is ook in de nieuwe afdeling merkbaar. Naast de al aangehaalde leefgroepwerking, zijn er o.a. ook de investeringen die werden gedaan om de bewoners maximale ontmoetingskansen te geven. “Zo is er een selfservicerestaurant, naast een bestaande cafetaria en gezellige bar. Een groot terras met zicht op de molen is gekoppeld aan een ‘evenementenplein’ voor bv. tuinfeesten. En er is ook een winkel, waarbij de bewoners zelf kunnen kiezen wat het aanbod moet zijn”, geeft Goethals nog mee. (cgra)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier