Uitbreiding North Sea Paints in Zarren zorgt voor ophef bij buren

Redactie KW

North Sea Paints is een gespecialiseerde verfverdeler en producent voor de professionele markt. Het bedrijf plant een uitbreiding, maar de buren zijn daar niet over te spreken. Geert Braem is – net zoals enkele andere omwonenden – bijzonder misnoegd over de plannen en wil verdere stappen ondernemen. De bedrijfsleiding relativeert de problemen.

Het bedrijf werd negen jaar geleden gestart en vier jaar geleden werd het overgenomen door de huidige eigenaars Bart Demeestere en Raphaël Theuwissen. „Ons bedrijf is een groothandelproductie-eenheid die de totale verfmarkt aanpakt. Wij verkopen zowel industrieverf alsook verf voor de meubelsector, decoratieve verven, plastic coatings, enzovoort”, zegt Bart. „Wij specialiseren ons ook in poedercoating en waterdragende producten waar geen solvent inzit. Poedercoating is heel milieuvriendelijk omdat er bij het lakproces nagenoeg geen oplosmiddelen vrijkomen. Alleen moet je het op kleur kopen waardoor je als groothandelaar dus ook alle kleuren van de waaier moet hebben. Dit vraagt uiteraard heel wat opslagruimte en daarom willen bij uitbreiden. Er zou dus zo’n 1000m² bijgebouwd worden.”

Gevaar en lawaai

Helaas zijn de buren van het bedrijf niet zo opgezet met deze uitbreidingen, zo bleek op de infoavond vorige week. Buurman Geert Braem was bijzonder strijdvaardig en misnoegd over de plannen en wil verdere stappen ondernemen. „Door de jaren heen zijn wij enorm tolerant geweest tegenover het bedrijf, maar een uitbreiding kunnen de omwonenden niet aanvaarden,” begint Geert. „North Sea Paints slaat momenteel enorm veel brandbare producten op en met de uitbreiding zal dit gevaar alleen maar toenemen. Hoewel ze zeiden dat poederlakken niet brandbaar zijn, zijn het plastiek en karton waarin ze verpakt zijn uiteraard wel brandbaar. En wanneer het poeder in aanraking komt met vuur ontstaan er giftige gassen. Een loods die gevuld is met poederlak zou dus een grote gifwolk kunnen verspreiden over de omgeving. Ook het transport van en naar het bedrijf baart ons zorgen. Ondertussen is er een bezwaarschriftenactie van start gegaan. Wij zullen rondgaan met de vraag of de inwoners van Kortemark bereid zijn om eveneens verzet aan te tekenen tegen deze scheefgelopen situatie. Wij hebben maar een eis : dit bedrijf hoort thuis op een gepaste locatie en die is niet hier,” aldus Geert.

Geen schadelijke stoffen

De zaakvoerders relativeren en vinden dat er helemaal geen sprake is van een scheefgelopen situatie. „ We willen ook benadrukken dat er eerst en vooral geen solventgedragen producten bijkomen. Poedercoating is overigens een solventvrije materie, er komen dus geen schadelijke stoffen vrij bij brand. Wij zijn bereid een poederlakkerij te bezoeken met geïnteresseerden die dat dan zelf kunnen vaststellen.”

(MS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier