Uitbreiding LAR-transportzone in Aalbeke komt er niet, Unizo en Voka reageren boos

Redactie KW

De stadscoalitie van Kortrijk, de nieuwe meerderheid van Open VLD, N-VA en SP.A, verzet zich tegen de geplande uitbreiding van de internationale transportzone LAR-Zuid deels op Aalbeeks en deels op Rekkems grondgebied. VOKA en Unizo betreuren deze houding. De intercommunale Leiedal, plietbezorger van de LAR, wil de uitbreiding verdedigen bij het toekomstig Kortrijks stadsbestuur.

Ondanks negatief advies koos de Vlaamse regering toch voor het terrein tussen Aalbeke en Rekkem. Het nieuwe stadsbestuur is nu niet langer vragende partij, en wil het natuurgebied behouden.

De coalitie zegt oor te hebben naar de talrijke bezwaren die er al jaren zijn vanuit zowel ecologische, landbouw- als bewonershoek. De tegenstanders vonden elkaar terug in het actiecomité Nee LAR-Zuid.

Uit de studie van april 2007 bleek dat LAR-Zuid niet de beste oplossing is. Toch koos de Vlaamse regering voor de uitbreiding waarna het actiecomité tegen LAR-Zuid naar de rechtbank trok en in eerste aanleg ook gelijk kreeg. Maar in juli jongstleden haalde het comité in beroep bakzeil. Volgens Leiedal staat hierdoor niets nog de geplande uitbreiding in de weg.

Intussen reageren Voka en Unnizo negatief op de beslissing van de nieuwe stadscoalitie. “De houding van de stadscoalitie is een verontrustend signaal voor ondernemers uit Zuid-West-Vlaanderen”, aldus Voka en Unizo.

(JV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur en in Krant van West-Vlaanderen, edities Kortrijks Handelsblad en De Weekbode De Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier