Uitbaters privéclub vrijgesproken voor brandstichting

Redactie KW

De twee uitbaters van privéclub Ixia langs de Gentsesteenweg in Harelbeke, die op 25 juni 2006 volledig uitbrandde nadat er een molotovcocktail was gegooid, zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk vrijgesproken. Ze werden door het openbaar ministerie zelf verantwoordelijk geacht voor de verwoestende brand, maar de rechter hechtte geen geloof aan de visie van de branddeskundige.

In de nacht van 24 op 25 juni 2006 brak rond half vier brand uit in de
privéclub. In een mum van tijd stond de volledige bar in lichterlaaie. De toenmalige uitbaters, een 36-jarige man uit Turkije en zijn ex-vriendin, en een dienster ontsnapten ternauwernood via de regenpijp. Ook de 83-jarige buurvrouw raakte in ademnood door de verstikkende rook. Uit het onderzoek bleek al vlug dat de brand was aangestoken.

Aanvankelijk dacht men aan een afrekening in het escortmilieu omdat er een molotovcocktail in de zaal was gevonden. Ook was er op 12 juni al een baksteen door het raam van de bar gegooid en was er de dag voor de brand een schot naar de bar gelost. Maar volgens de branddeskundige van het parket was het onmogelijk dat er een molotovcocktail door het raam was gegooid, omdat er een houten plank voor het venster stond. Bovendien was er een dure danspaal op voorhand uit de bar weggenomen. De rechter volgde
echter de redenering en conclusie van interne brandstichting van de expert niet en sprak de twee uitbaters vrij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier