Uit de kleren tegen peuken op het strand

Redactie KW

Aan de kust zullen de volgende dagen tientallen affiches en postkaarten in het straatbeeld en de horeca verschijnen met daarop een aantal naakte mensen die de tekst “Peukvrij puur natuur! !” verspreiden. Het Coördinatiepunt voor Duurzaam Kustbeheer wil met de actie de aandacht vestigen op de miljoenen sigarettenpeuken die jaarlijks op het strand worden achtergelaten.

Uit cijfers blijkt dat 28 procent van het achtergelaten afval op het strand peuken zijn. Peuken zijn giftig en dus gevaarlijk voor mens en dier. Jonge kinderen spelen graag op het strand en komen al te vaak met argeloos achtergelaten sigarettenpeuken in contact. De peuken die in zee belanden, zijn dodelijk voor de vissen. Vier sigarettenfilters per liter water is voldoende om de helft van de kleine visjes te doen sterven.

Gratis strandasbakjes

Het is voor het eerst dat de tien kustgemeenten de handen in elkaar slaan om het peukenprobleem aan te pakken. De volgende weken trekt het Coördinatiepunt met de wandelende peuk van OVAM naar het strand. Er zullen gratis herbruikbare strandasbakjes worden uitgedeeld om de rokers aan te zetten hun peuken na het strandbezoek in een vuilbak te deponeren. Uit cijfers blijkt dat er per 100 meter strand momenteel 4.300 sigarettenpeuken te vinden zijn. De filters blijven tot meer dan drie jaar op het strand liggen.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 9 juli en in het nieuws op Focus-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier