Twintiger richt privé-oorlogsmuseum in op boerderij in Sint-Juliaan

Redactie KW

Stijn Butaye (24) uit St.-Juliaan, een deelgemeente van Langemark-Poelkapelle, heeft een privaat oorlogsmuseum ingericht op de ouderlijke boerderij waar hij nog altijd woont. Het museum heet Pondfarm. Dat is de naam die de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog gaven aan de hoeve langs de Roeselarestraat.

Stijn is opgegroeid op de boerderij, die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog midden de frontstreek bevond. Hij verzamelde alles wat op de omliggende landerijen naar boven kwam tijdens het bewerken van de grond. Hij verzamelde en inventariseerde onder meer munten uit het jaar 1853, Britse geweren, bajonetten, schopjes, loden kogels, knopen en vele soorten obussen en granaten. Heel merkwaardig is een bril van een gevechtspiloot.

2014-2018

Enkele jaren geleden trok de twintiger naar het Imperial War Museum en de National Archives in London om er foto’s, trenchmaps en infomatie op te zoeken over de boerderij waar hij woont en over St-Juliaan tijdens WO-1. “Zo heb ik een foto uit 1914 kunnen bemachtigen van onze boerderij. Stilaan groeide het idee om mijn oorlogsrelicten tentoon te stellen. Ik wou een privé museum inrichten.” Dat is er nu gekomen in één van de eerste huisjes die na de oorlog werden gebouwd op het hoevedomein. Hij kijkt al uit naar de grote herdenkingsperiode 2014-2018. Dan verwacht hij veel bezoek.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier