Tweedeverblijven duwen woningprijzen omhoog, inzet op betaalbaar wonen aan de kust

Redactie KW

Nu het mooi weer wordt zullen de tal van tweedeverblijven aan de kust opnieuw vollopen. Een telkens terugkerende klacht is dat die bewoners geen ruimte meer laten aan de eigen bevolking om er te blijven wonen omdat de woningprijzen de pan uitswingen. Jongeren trekken weg en gepensioneerden stromen toe en dat is voor de dynamiek van de kustgemeentes niet goed. Velen proberen nu het tij te keren.

Zeker de helft van de tien kustgemeentes telt meer vakantieverblijven dan woningen voor de eigen inwoners. Het aantal tweedeverblijvers is met 83.000 nergens in Vlaanderen zo hoog als aan de kust. Vooral Middelkerke, Knokke-Heist en Koksijde tellen heel veel tweede verblijven en dus vooral ook appartementen. Als er bijvoorbeeld in Koksijde nog plaats is voor de eigen bevolking, dan zijn de prijzen torenhoog.

Betaalbaar wonen

“Wat is dat een betaalbare woning? Als je daar met jonge mensen over praat kunnen ze per maand 1000 euro missen. Dat gaat dan om een woninglening van 200.000 of 250.000 euro. Woningen aan die prijs zijn zeer moeilijk te vinden in onze gemeente”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche.

Projectontwikkelaar Matexi gaat hier nu in Koksijde dorp 40 woningen bouwen, maar volgens de burgemeester zijn ze net iets te duur. De gemeente ziet als enige oplossing het verwerven van gronden op de luchtmachtbasis. Ook andere kustgemeentes trekken de kaart van eensgezinswoningen in plaats van appartementen.

(K.B./A.D.)

Tweedeverblijven duwen woningprijzen omhoog, inzet op betaalbaar wonen aan de kust

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier