Twee wiskundeknobbels halen de nationale finale

Redactie KW

Het was juf Eveline van het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool Klerken die de leerlingen attent maakte op de nationaal uitgeschreven wiskundequiz, een proef voor alle leerlingen van het zesde leerjaar. Twee leerlingen mogen nu naar de finale.

De preselectie werd voor West-en Oost-Vlaanderen gehouden in Melle op zaterdag 24 april. De twee elfjarigen Michiel Vanhoutte en Gys Bettens trokken er met de mama van Gys naartoe. „We waren er wel iets te vroeg”, vertelt Michiel. “Maar vanaf 13 uur mochten we ons aanmelden en vanaf 14 uur begon de proef waarvoor we met 15 kinderen in een lokaal samen zaten.

400 deelnemers

Er waren in Melle 400 deelnemers komen opdagen van de 800 die nationaal waren ingeschreven. Het werd een proef met meerkeuzevragen en een schiftingsvraag. Het waren allemaal zaken die we op school geleerd hebben, enkel de schiftingsvraag was veel moeilijker, het was dus nodig om de vragen goed te lezen. De slogan van onze juf ‘kijk en luister goed, dan weet ik hoe het moet’ hebben we daar ook toegepast.”

Nationale finale

Reeds dezelfde namiddag werd de uitslag bekend gemaakt en kreeg Michiel een 29 op 40 en Gys 30 op 40, goed voor de nationale finale in Brussel op 8 mei. Daar krijgen de deelnemers de proef voorgelegd en kunnen vervolgens een bezoek brengen aan de Wetenschapsbeurs. Trots als een pauw zien beide jonge wiskundeknobbels uit naar de finaletest. Michiel : „Ik doe graag aan cijferen en hoofdrekenen, liever dan taal.” Gys : „Ik kan het goed en doe graag aan logisch denken.”

(KGC)

Uit Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 30 april 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier