Twee vrouwen uit de Westhoek leggen de eed af als nieuw provincieraadslid

Redactie KW

Op de provincieraadszitting van donderdag 26 januari legden twee nieuwelingen de eed af als provincieraadslid. Allebei komen ze uit de Westhoek : Eva Ryde (28) uit Ieper komt in de plaats van Bercy Slegers, die federaal parlementslid is geworden, en Nicole Demey (74) uit Wijtschate neemt het zitje in van Jurgen Vanlerberghe, die Vlaams parlementslid werd.

Eva Ryde werd verkozen op de CD&V/N-VA-lijst uit het district Ieper en is van N-VA-signatuur. Ze nam in 2006 voor de eerste keer aan de verkiezingen deel en werd verkozen voor de Ieperse gemeenteraad, waar ze op de meerderheidsbanken zetelt. Nicole Demey is al vele jaren een vaste waarde in de lokale politiek in Heuvelland, waar ze deel uitmaakt van de enige oppositiepartij Gemeentebelangen. Ze was na Jurgen Vanlerberghe de enige kandidate op de SP.A-lijst van het district Poperinge, dat maar twee zetels heeft in de provincieraad. De vrouw had wellicht nooit gedacht ooit nog in de provincieraad te belanden, ze was trouwens zo overmand door de zenuwen dat het uitspreken van de eedformule niet zo goed lukte.

Deze zitting was meteen ook de laatste voor Els Kindt (CD&V) uit Lichtervelde, die begin februari naar het Vlaams parlement trekt om er de zetel in te nemen van Carl Decaluwe, die dan provinciegouverneur zal zijn. Ze had op het einde van de zitting nog een afscheidsgedichtje in petto, waarin ze duidelijk liet verstaan dat ze met spijt in het hart de provincieraad verlaat. Een uitvoerend mandaat in de provincie – in het spoor van haar vader Gabriël – leek haar immers ook wel wat. Ze wordt in de provincieraad opgevolgd door Peter Defreyne uit Izegem. (JRE)

Meer nieuws uit deze provincieraadszitting in Krant van West-Vlaanderen van donderdag 2 februari 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier