Twee tieners dromen van Olympische Spelen

Redactie KW

Cindy Vandenhole haalde een 17de plaats op de jeugdolympische spelen en Illiaz Pyncket werd derde in de toestelfinale aan het rek op de Coupe Avenir in Malédy. Zowel Cindy als Illiaz hopen op de Olympische Spelen.

Bij de start van de kerstvakantie liepen Cindy Vandenhole (14) en Illiaz Pyncket (15) nog even bij turnclub Vaste Vuist Lauwe binnen. Ze lopen allebei school in het KA in de Voskenlaan in Gent. Ze hebben het topsportstatuut. Dat betekent dat ze op school een beperkt traject mogen afleggen om zich volledig op het turnen te kunnen toeleggen.

“Geen hopen geld verdienen”

Cindy en Illiaz beseffen dat school belangrijk is. Illiaz voegt er aan toe dat het bij hem thuis zelfs een voorwaarde is: “Turnen is geen sport waar je hopen geld mee verdient, het blijft dan ook belangrijk dat je stilstaat bij je toekomst.”

De turners hebben het niet altijd gemakkelijk: “Soms ben ik het wel eens beu maar dat duurt nooit echt lang. Als ik op zondagmiddag al om 16.30 uur in Gent moet zijn voor een training, dan baal ik wel. Maar eens ik in Gent ben en aan mijn training kan beginnen, gaat dat wel over.” Cindy kent het gevoel en ze beaamt wat Illiaz zegt: “Ik heb het vooral als ik geblesseerd ben…”

Erkenning en motivatie

Dit jaar werd Cindy door de sportraad van Menen uitgeroepen tot ‘Sportvrouw van het jaar’ terwijl Illiaz de titel van ‘Sportbelofte van het jaar’ kreeg. Cindy haalde net op tijd de uitreiking, Illiaz moest verstek geven omdat hij op een wedstrijd zat. “Het is toch wel leuk dat je die titel krijgt, het is een soort erkenning die je extra motiveert om ermee door te gaan.”

Cindy en Illiaz genieten nu van een weekje kerstvakantie maar daarna beginnen de trainingen opnieuw. Cindy hoopt op een selectie voor de Olympische Spelen in Rio in 2016, Illiaz op de Spelen in Tokio in 2020. “Als we het niet zo graag zouden doen, dan zouden we het ook niet meer kunnen opbrengen om het te blijven doen”, besluiten ze.

(CR)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier