Twee portretjes van Griekse man ontdekt in oud handschrift

Redactie KW

In de Almagest van Ptolemaeus, een manuscript van de Openbare Bibliotheek in Brugge, zijn twee portretjes van een Griekse man ontdekt. Het gaat vermoedelijk om twee middeleeuwse afbeeldingen van Ptolemaeus van wie nauwelijks andere afbeeldingen uit die periode bestaan. De portretjes werden opgemerkt bij de voorbereiding van een lezing over de geschiedenis van de sterrenkunde in Hoofdbibliotheek Biekorf.

De portretjes zijn opgemerkt toen Jan Vandenbruaene, voorzitter van Volkssterrenwacht Beisbroek zijn lezing aan het voorbereiden was. Doordat ze heel licht van kleur zijn, werden ze nooit eerder door catalografen opgemerkt. Het betreft twee portretjes van een Griekse man die naar elkaar gericht zijn en van kleur verschillen. Ze zijn mooi uitgevoerd, met oog voor detail.

Vermoedelijk gaat het om twee afbeeldingen van Ptolemaeus, de auteur van de Almagest. Hoewel er geen attributen op de afbeeldingen staan die de identificatie zouden kunnen bevestigen, is het door de context aannemelijk dat het hier om twee middeleeuwse geïdealiseerde afbeeldingen van Ptolemaeus gaat. Het manuscript dateert uit de dertiende eeuw en de afbeeldingen lijken uit de diezelfde periode te stammen.

Van Ptolemaeus zijn tot nu toe weinig middeleeuwse afbeeldingen bekend. Voor portretten wordt vooral naar 16de- en 17de-eeuwse gravures uit oude drukken verwezen. De portretjes in de Almagest geven een 13de-eeuwse impressie van Ptolemaeus, die interessant is voor de iconografische studie van wetenschappen door de eeuwen heen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier