Twee miljoen euro voor oorlogstoerisme Poperinge

Redactie KW

De hele Westhoek geraakt stilaan in de ban van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Toerismeschepen Jurgen Vanlerberghe (Samen) kondigde zowat twee jaar geleden aan dat het stadsbestuur vastbesloten was om deze keer de boot niet te missen. Nu geraakt ook de financiering van het project stilaan rond.

Volgens schepen Vanlerberghe wil minister Bourgeois bijzondere aandacht besteden aan een kwalitatieve, toeristisch-recreatieve ontsluiting van het W.O. I-product. „Ere wie ere toekomt, het Poperingse verhaal kreeg vorm nadat twee van Poperinges meest creatieve duizendpoten, namelijk Dries Chaerle en Wim Chielens, hun licht hadden laten schijnen over de vraag wat we in Poperinge konden doen om ‘Pops’ prominenter in beeld te plaatsen in de sector van het oorlogstoerisme. Zij kwamen op het idee om een bezoekerscentrum te bouwen nabij Lijssenthoek Military Cemetery”, aldus de schepen.

Naar 100.000 bezoekers

De bouw van een onbemand onthaal- en interpretatiecentrum naast de begraafplaats is fundamenteel voor de ontsluiting van deze W.O. I-site. De bouwwerken starten in september, en het centrum gaat open in oktober 2012. „Op Lijssenthoek tellen we nu jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers, vanaf dan kunnen dit er zeker 100.000 worden”, geeft de schepen nog mee.

Sites aan elkaar gelinkt

Een tweede luik in het Poperingse project is de herinrichting van de W.O. I-stadhuissite en ook Talbot House blijft niet van op de zijlijn toekijken. Het gebouw mag dan al voor zich spreken, een optimaal onthaal en organisatie van het bezoek kunnen de belevingswaarde opmerkelijk verhogen. Alle belangrijke W.O. I-sites in Poperinge worden ook aan elkaar gelinkt.

2 miljoen

„Voor deze drie projecten ontvangen we maar liefst 1.154.000 euro. Dit bedrag moet nog verhoogd worden met een te verwachten subsidie van zowat 400.000 euro vanwege de provincie. Zelf moeten het stadsbestuur en Talbot House nog ongeveer 500.000 euro bijpassen.

(AH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier