Twee kandidaten voor nieuwe exploitatie Vismijn Oostende

Redactie KW

In het stadhuis van Oostende is zaterdag een overeenkomst ondertekend waardoor de vismijngebouwen worden overgedragen aan het Vlaamse gewest. Daardoor kan Vlaanderen een nieuwe uitbater voor de vismijn aanduiden. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister Hilde Crevits (CD&V). Beiden noemden de ondertekening een mijlpaal voor de toekomst van de Vlaamse zeevisserij.

De uitbating van de Oostendse Vismijn gebeurde tot voor kort door een Oostends autonoom gemeentebedrijf. De overname van dat bedrijf door het Nederlandse Urk liep enkele maanden geleden met een sisser af. Vlaams minister-president Kris Peeters trok daarop het dossier naar zich toe.


In november werd een aanbesteding uitgeschreven om een nieuwe uitbater te vinden voor Oostende. Twee geïnteresseerden stelden zich kandidaat. Het zijn de Zeebrugse Visveiling nv in combinatie met het European Fish Centre nv, en de Visafslag Urk. Binnenkort starten de onderhandelingen met één van beide partijen. In februari moet de toewijzing kunnen plaatsvinden.

Vlaanderen betaalt 4,6 miljoen euro voor de overname van de gebouwen.

Meer over dit onderwerp? Kijk vanavond naar het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier