Twee jaar geleden ontsnapten Sekkaki en co met helikopter uit gevangenis Brugge

© BELGA
Redactie KW

Zaterdag 23 juli is het twee jaar geleden dat Ashraf Sekkaki samen met twee andere gedetineerden op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Brugge ontsnapte. Gangsterliefje Lesley Deckers dwong met een pistool de piloot van een toeristische helikopter op de binnenplaats van de gevangenis te landen.

Het toestel nam de drie zware jongens Mohamed Johri (de vriend van Lesley Deckers), Ashraf Sekkaki en Abdelhaq Melloul Khayari aan boord. De helikopter werd teruggevonden in de buurt van de E40 in Aalter. De misdadigers hadden een auto gecarjackt, de bestuurster werd gegijzeld en nadien achtergelaten in Melle.

Abdelhaq Melloul Khayari werd als eerste van het trio gearresteerd op 03 augustus 2009 in Brussel, Mohamed Johri (op 06 augustus 2009) en Ashraf Sekkaki (op 09 augustus 2009) in Marokko. In totaal werden tien mensen gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de ontsnapping.

De Marokkaanse justitie veroordeelde Sekkaki dit jaar tot twaalf jaar cel voor de gijzeling van de helikopterpiloot, de ontsnapping en de misdrijven die hij en zijn kompanen na hun vlucht pleegden in België. Johri kreeg tien jaar cel.

De Brugse rechtbank veroordeelde vorig jaar Lesley Deckers tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, en Melloul Khayari tot zes jaar effectieve celstraf.

Na de spectaculaire ontsnapping beloofde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) de gevangenissen met antihelikopternetten te beveiligen. Twee jaar later hangen er netten over kleine en middelgrote wandelplaatsen in de Brugse gevangenis en werden er bomen in de gevangenis van Hasselt geplant.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier