Twee automatische controleplaatsen voor overladen vrachtwagens

Redactie KW

Er komen in West-Vlaanderen twee plaatsen waar vrachtwagens en autobussen automatisch zullen worden gecontroleerd op hun asbelasting. Dat zal gebeuren op de E40 in Brugge en langs de E17 in Waregem. Het systeem Weigh-in-Motion (WIM) moet de schade aan de wegen, met hinderlijke herstellingwerken tot gevolg, beperken.

De nieuwe controleplaatsen bestaan uit een automatische weegbrug onder het wegdek. Als er overladen vrachtwagens passeren, kunnen ze afgeleid worden naar een tweede weegbrug.


Hoge pakkans

“Het nieuwe systeem heeft een dubbele doelstelling”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). “We willen door minder overladen vrachtwagens meer verkeersveiligheid bereiken. Daarnaast willen we de schade aan de wegen verminderen door een meer gecoördineerde actie tegen overladen vrachtwagens. Wanneer een as van een vrachtwagen overladen is met 20 procent, zorgt dit voor dubbel zoveel belasting en beschadiging aan de weg. Via de vaste meetplaatsen, willen we de pakkans aanzienlijk verhogen.”

De nieuwe meetbruggen zullen zorgen voor een effectievere aanpak. De visuele controle door inspecteurs wordt vervangen door exacte metingen. Die vermijden dat niet-overladen vrachtwagens uit het verkeer worden genomen. Vrachtwagens die maar een beetje overladen zijn, zullen nu ook worden opgemerkt.

(Belga/BS)


Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 10 september en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier