Tuur Derammelaere uit Deerlijk krijgt ruilhart op Kerstmis

Redactie KW

Het moet het waardevolste kerstcadeau zijn dat iemand dit jaar kreeg.

Het mooie kerstverhaal staat donderdag in Het Laatste Nieuws. Tuur Derammelaere (19) lijdt aan een erfelijke hartafwijking die er eerder ook al voor zorgde dat zijn vader in 2005 een ruilhart kreeg ingeplant. De aandoening zorgt er voor dat de wand tussen beide hartkamers dikker wordt, waardoor de bloeddoorstroming wordt afgeremd. “Ik voel me als een 80-jarige”, omschrijft Tuur het in Het Laatste Nieuws. Bewegen, eten,… zelfs praten. Alles voelt en is lastiger.

Kerstcadeau

Tuur wachtte al 10 maanden op een ruilhart. Belangrijk was dat het hart van een jong iemand kwam, om zo de kans op slagen te vergroten én te vermijden dat Tuur na enkele jaren al een nieuw hart zou nodig hebben. Dat Tuur het hart van een jongeman of jonge vrouw zou krijgen, zorgde voor een wat dubbel gevoel. Want met het hart dat Tuur redt, stopt natuurlijk ook het leven van iemand anders. “Niemand moet sterven omwille van mij. Maar omdat iemand stierf is mijn leven gered”, verwoordde Tuur het mooi.

Op kerstavond kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje en kon Tuur naar het UZ in Leuven worden overgebracht. Enkele uren later zat de operatie er op.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier