Tunnel onder Gentsesteenweg weer dicht voor werken

In Harelbeke moet de tunnel onder de Gentsesteenweg na amper een jaar alweer dicht.
Redactie KW

In Harelbeke moet de tunnel onder de Gentsesteenweg na amper een jaar alweer dicht. Op de scheiding tussen het asfalt en beton komt voortdurend grondwater naar boven. Vooral bij vriesweer kan dat gevaarlijk zijn. Harelbeke vreest voor lange files tijdens de spitsuren.

Na anderhalf jaar werken ging vorig jaar de E3-prijstunnel onder de Gentsesteenweg in Harelbeke open, een verlossing voor veel mensen die hier elke dag passeren. Het verkeer op de N36, de weg tussen Roeselare en Anzegem kan sindsdien vlot doorrijden, zonder de drukke Gentsesteenweg te moeten dwarsen. Maar op 17 november gaat de tunnel weer dicht. Op de scheiding tussen asfalt en beton komt grondwater naar boven. De weg is voortdurend nat, bij vriesweer een gevaarlijke situatie voor het verkeer.

“Men zal een nieuwe drainage onder het bestaande tunnelcomplex uitvoeren, en die aansluiten op het bestaande waterstation dat zich in de tunnel bevindt, zodat men het water dat in de tunnel toekomt onmiddellijk kan wegpompen”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Callewaert.

De gevolgen van de werken zijn behoorlijk ingrijpend. De tunnel moet zes weken dicht. Het verkeer kan wel nog door, maar Harelbeke verwacht grote verkeershinder. “De tunnel wordt inderdaad in beide richtingen afgesloten, maar het verkeer kan nog door via de oprijstroken links en rechts. We vallen dus in feite terug op de toestand van voor de tunnel, met het oversteken via lichten op de baan. Maar in de loop van de dag zal dat nog meevallen, het grote probleem zullen wellicht de spitsuren zijn”, zegt Luc Callewaert.

Er komen tijdelijk extra verkeerslichten, de politie zal de situatie strikt opvolgen. Enkele handelaars in de buurt zijn bezorgd over het afsluiten van de tunnel. Bij de aanleg zagen ze hun omzet dalen, maar de weg was toen volledig afgesloten. De stad vermoedt dat het deze keer niet zo’n vaart zal lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier