Tunesische gemeenschap kijkt met bang hart naar thuisland

Redactie KW

Voor de Tunesische gemeenschap in West-Vlaanderen zijn het spannende dagen, vooral omdat iedereen gerust gesteld wil worden door de familie in het thuisland. Verscheidene West-Vlaamse ondernemers die in het land actief zijn, wilden niet reageren uit voorzorg, want de situatie is explosief. De Tunesiërs hier volgen het nieuws en de ontwikkelingen van uur tot uur.

De Tunesische gemeenschap in Kortrijk volgt de ontwikkelingen in Tunesië op de voet, want iedereen heeft familie in het land van herkomst. De volksopstand van de eerste dagen mag dan al wat geluwd zijn, de toestand blijft precair. En vanuit onze provincie willen de mensen zich ervan vergewissen dat het goed gaat met de familie in Tunesië.

“Ik hou contact met mijn familie in het thuisland,” zegt Henda Ben Bechir. “Ik ben de enige hier met mijn gezin in West-Vlaanderen. We houden contact via telefoon, via Facebook. We willen een democratie in ons land. Aan de andere kant hebben wij zo’n angst dat er zich in de toekomst een extremistische partij gaat vestigen.”

Ze vrezen dat een extremistische groepering van de situatie gebruik zou kunnen maken om de macht te grijpen en de democratisering neer te slaan.

“Positieve moet blijven”

“We willen niet komen tot een regering zoals in Iran of Afghanistan, waar vrouwen niets te zeggen hebben,” zegt Henda. “We willen de positieve kanten van ons regime behouden, wat historisch gerealiseerd werd. Maar we willen geen extremisten bij ons. Wij volgen het nieuws van minuut tot minuut. En we zijn heel tevreden met het resultaat van het volk en wat er nu gebeurt in Tunesië.”

(jv/ss)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier