Tumultueuze gemeenteraad in Ieper moet worden geschorst

Redactie KW

De laatste gemeenteraadszitting van burgemeester Luc Dehaene (CD&V) in Ieper verliep allerminst zoals hij had verwacht. CD&V-raadslid Els Morlion uitte opmerkingen en kritiek op het stedelijk advies over een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, waarna burgemeester Dehaene de raadszitting liet schorsen. En dat was in Ieper al vele jaren niet meer gebeurd…

Het was al geen rimpelloze zitting geweest voor de meerderheid, met schepen Jef Verschoore (CD&V) die zich moest verdedigen tegen verwijten van belangenvermenging. Die kwamen er na de al jaren aanslepende moeilijkheden met de website www.ieper.be, waarvoor de stad nu een dadingsovereenkomst zal aangaan met de ontwerper van de site, omdat een expertenverslag heeft aangetoond dat niet die ontwerper maar wel de stad in de fout is gegaan – onder meer door niet duidelijk genoeg te zijn in haar oorspronkelijk bestek (dat al van 10 jaar geleden dateert).

Tumult

Helemaal tumultueus werd de zitting toen gemeenteraadslid (en afscheidnemend provincieraadslid) Els Morlion het woord vroeg bij de stemming van een advies omtrent een PRUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan). Tot verrassing en ontzetting van burgemeester Dehaene en andere leden van de meerderheid vroeg ze drie amendementen in het voordeel van de landbouwers, onder meer om niet akkoord te gaan met de inkleding van stukken landbouwgrond als zone waar niet op zou mogen worden gebouwd, om het zicht op oorlogssites niet te verstoren.

Herdenking Eerste Wereldoorlog

Ze had verder vragen bij de duurzaamheid van het beschermen van dat WO I-erfgoed ná 2018, het einde van de herdenkingsperiode. De oppositie – onder meer SP.A en Vlaams Belang – sprong meteen op deze onverwachte breuk in de meerderheid en burgemeester Luc Dehaene en fractieleider Paul Victoor konden niet anders dan de zitting voor een tiental minuten schorsen. Tijdens die schorsing moet Els Morlion blijkbaar bekeerd zijn, want nadien keurde ze wel mee het oorspronkelijke voorstel goed. En zo was de allerlaatste gemeenteraad van Luc Dehaene allerminst zijn gemakkelijkste.

(pjb)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier