Tuinbouwschool gaat vis en tomaat in één serre kweken

Vis en tomaat worden binnenkort in één serre gekweekt in Kortrijk
Redactie KW

Tomaten en vis samen in één serre kweken, het is een uniek project waarmee de Provinciale Tuinbouwschool in Kortrijk start. Op die manier kunnen tomatenkwekers die het moeilijk hebben door de hoge energiekosten extra inkomsten genereren. Maar vis kweken op een kleine oppervlakte is geen evidentie, want de kans op ziektes is groot; daarom kiest de school voor de tilapia, een sterke vissoort.

Hier bovenaan komen straks in zakken aarde 450 tomatenplanten en onderaan 3000 visjes van één gram. Die moeten tegen december, als ook de tomaten rijp zijn, 800 gram per stuk wegen. De plant en de vis maken gebruik van dezelfde warmte. De buizen met warm water zorgen dat het in de serre zo’n twintig graden is. Het water voor de vissen moet nog iets warmer, maar daarvoor wordt dan de restwarmte van de gasketel gebruikt. Een milieuvriendelijk en kostenbesparend project dus.

” Ik denk dat er in heel Vlaanderen nog nooit dergelijke teelt is opgestartn” zegt Francis Bruyneel van de Provinciale Tuinbouwschool. “Wij willen expertise geven aan onze Vlaamse tomatenkwekers omdat wij ervan overtuigd zijn dat er in één teeltruimte, twee teelten kunnen opgezet worden.”

Het kweken van vis is geen sinecure. De tuinbouwschool kiest daarom voor de Tilapia, één van de oudste vissen uit de Nijl.

“Ze noemen hem het varken onder de vissen,” weet teeltoverste Ruffin Degrande. “Hij is makkelijk te kweken in hoge densiteiten. Het probleem bij het kweken van vis is immers dat ze makkelijk ziek worden. In de natuur leven ze immers ver uiteen. Deze vis kan er het beste tegen.”

Maar is dat varken ook wel smakelijk: Het is een lekkere vis. Er is wel één probleem mee, je moet hem goed afwateren. Dat wil zeggen dat je op het laatste van de teelt de vis drie dagen in het water moet laten zonder voeding, dan wordt hij echt lekker. Hij kan de test met de kabeljauw doorstaan, dat zegt dus voldoende.

Het is dus wel nog wachten tot december op het resultaat. De school krijgt voor het project steun van het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw in Beitem. Dat centrum bereidt trouwens ook een kweekproject voor van snoekbaars in varkenstallen. Dat kan een uitweg bieden voor varkensboeren in nood die willen omschakelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier