Tuchtstraf voor topman luchthaven Oostende

Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft de directeur van de Oostendse luchthaven Gino Vanspauwen een tuchtstraf gegeven, na klachten over zijn cumul met het voorzitterschap van de raad van bestuur van de Capital Aircraft Group. Dat heeft ze geantwoord op een parlementaire vraag van Peter Reekmans (LDD), schrijft De Standaard woensdag.

De tuchtstraf kwam er evenwel voor verklaringen over de zaak in de
media, “die een lasterlijk karakter vertonen en die het imago van de
Vlaamse overheid schaden”, verduidelijkt Crevits. Wat de straf inhoudt wil het kabinet-Crevits niet kwijt, omdat dat een inbreuk zou
betekenen op de persoonlijke levenssfeer.

De cumul zelf werd in september vorig jaar aangeklaagd door
Jean-Marie Dedecker, nadat de Capital Aircraft Group net voor de benoeming van Vanspauwen een grote investering op de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge aankondigde. Volgens Dedecker een duidelijk geval van belangenvermenging.

Crevits beaamt in haar antwoord dat het “inderdaad onaanvaardbaar is dat een algemeen directeur van een openbare luchthaven een bestuursmandaat aanvaardt in een luchtvaartmaatschappij die klant is van die luchthaven; daardoor kan immers een vermoeden ontstaan van belangenvermenging”.

Intussen stapte Vanspauwen op als voorzitter en blies het bedrijf
de verhuis naar de luchthaven van Oostende af. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier