Tuchtsanctie stadssecretaris vernietigd

Redactie KW

De preventieve schorsing met inhouding van salaris die de gemeenteraad van Damme heeft opgelegd aan de stadssecretaris tijdens de periode 23 mei tot 22 september 2008 is vernietigd door de Beroepscommissie voor Tuchtzaken.

De Beroepscommissie sprak zich op 23 september uit. Intussen heeft de Damse gemeenteraad op 16 september een nieuwe preventieve schorsing uitgesproken voor een periode van vier maanden. Ook tegen die schorsing is beroep aangetekend.

Het stadsbestuur van Damme had eerder tegen de stadssecretaris klacht neergelegd bij het Parket van de Procureur des Konings in Brugge wegens beweerdelijk door hem begane onregelmatigheden. Daarop oordeelde de gemeenteraad dat de stadssecretaris niet langer kon functioneren wegens het lopende strafonderzoek dat zijzelf had geïnitieerd.

De Beroepscommissie, voorgezeten door een beroepsrechter en bijgestaan door twee assessoren deskundigen, oordeelde dat er in het Damse geval geen wettelijke grond bestaat om tot de preventieve schorsing met inhouding van salaris op te leggen. Volgens de uitspraak van de Beroepscommissie is de preventieve schorsing enkel mogelijk wanneer een strafvervolging wordt ingesteld. Een loutere klacht bij het parket betekent immers nog niet dat de stadssecretaris ook strafrechtelijk zal worden vervolgd.

Voor de stadssecretaris is de beslissing een opsteker. Hij voelt de onwettig bevonden schorsing sinds 22 mei aan als een soort van huisarrest met een bijkomende psychische druk tot gevolg.

In de praktijk verandert deze beslissing niets. De vernietigde periode is immers al voorbij. Mocht de stadssecretaris vrijuit gaan in wat hem wordt aangeklaagd, kan hij uiteraard schadevergoeding eisen. Het stadsbestuur kan tegen de uitspraak van de Beroepscommissie nog beroep aantekenen bij de Raad van State. (Geert Weymeis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier