Tropische dieren van Bellewaerde beleven ongewone tijd

Ook voor de dieren in Bellewaerde is de winter een harde noot om kraken
Redactie KW

Voor de tropische dieren in Bellewaerde park zijn het ongewone tijden. De aanhoudende vrieskou zijn ze niet gewend en daarom moeten ze het grootste deel van de dag binnen blijven. En sommigen mogen al helemaal niet buiten. De verzorgers zorgen voor afleiding in de kooien zodat de dieren niet verveeld geraken. En om op temperatuur te blijven krijgen sommigen ook een extra portie eten.

De zebra’s mogen even een winters luchtje scheppen. Maar de verzorgers zorgen dat ze op tijd terug binnen zijn, want tegen deze extreme kou zijn ze niet gewapend. En ook andere Afrikaanse dieren zijn niet bestand tegen dit vriesweer.

“We hebben bijvoorbeeld de giraffen en de olifanten die ook erg gevoelig zijn. Voor de giraffen is de ondergrond al snel te glad. Ze bewegen namelijk vaak onhandig als ze schrikken van iets,” zegt verzorger Guy De keersmaecker.

En als de langnekken uitglijden, dan vallen ze wel van erg hoog. De giraffen zitten al de hele week voortdurend binnen. De olifanten Pochin en Assam mochten vandaag wel een uurtje buiten omdat de temperatuur boven het vriespunt ging. De dieren hebben nu wel meer voedsel nodig, zo’n 200 kilo per dag in plaats van 150. Omdat ze zich niet zouden vervelen binnen hebben ze een krachtbal in hun kooi liggen.

” Ook het voedsel op verschillende plaatsen leggen, zodat ze het echt moeten zoeken. Dan zijn ze wat afgeleid. Anders worden ze lastig en dat merk je aan hun gedrag en dan wordt het ook voor ons gevaarlijk.”

De verzorgers hebben het met dit weer drukker dan anders. Een aantal keer per dag controleren ze ook of de dieren geen onderkoelingsverschijnselen vertonen. Tot hier toe gaat alles goed…

“Maar toch verlangen jullie tot het weer wat warmer wordt? Ja, de meeste dieren overleven het wel, maar ze vinden het toch niet leuk en ook voor ons is het niet leuk die koude. Het heeft ergens wel zijn charme, maar het duurt nu toch wel lang.”

En de giraffen kunnen het beamen: 17 graden is een pak aangenamer dan temperaturen onder nul.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier