TreinTramBus wil spoorlijn Adinkerke-Duinkerke nieuw leven geven

Redactie KW

Reizigersvereniging TreinTramBus wil de oude spoorlijn tussen het Belgische Adinkerke en het Franse Duinkerke nieuw leven in blazen. Ze reageert daarmee op geruchten als zou de lijn uitgebroken worden. Ook de actiegroep Trekhaak 73, genoemd naar de spoorlijn, wil de ontmanteling verhinderen.

De lijn 73 Adinkerke-Duinkerke is de enige rechtstreekse lijn die Vlaanderen verbindt met Frankrijk, maar is al twintig jaar in onbruik. Het is zelfs al veertig jaar geleden dat er nog een passagierstrein over de lijn denderde.

“Bericht op Facebookpagina klopt niét”

TreinTramBus vreest echter dat de lijn uitgebroken zal worden, wat de kansen op reactivatie zou hypothekeren. De vereniging doet ook een oproep om de facebookpagina “Red spoorlijn 71 Adinkerke-Duinkerke” te steunen. Op die pagina staat inmiddels dat volgende week al een deel van de lijn zou uitgebroken worden door Infrabel. “Dat klopt absoluut niet”, reageert Thomas Baeken van netbeheerder Infrabel. “We zijn op die lijn bezig met een project in het kader van het Europese ETCS-veiligheidsysteem.”

Stuk van 800 wordt midden 2015 uitgebroken

Infrabel ontkent niet dat er mogelijks een deel van het traject, zo’n 800 meter, midden 2015 zal worden uitgebroken. “Dat is sowieso nodig. Dat stuk en een groot deel van de lijn is niet meer bruikbaar, en zou mits reactivatie, toch opnieuw aangelegd moeten worden. Het is aan de NMBS om te beslissen of ze de spoorlijn opnieuw willen gebruiken, maar daar zal eerst het nodige studiewerk aan voorafgaan. We zouden dat stuk uibreken omdat het niet de bedoeling is om een onbruikbaar deel daar zomaar te laten liggen.”

(Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier