Transportvakbond voert actie tegen sociale dumping via postbusfirma’s

Redactie KW

De socialistische transportarbeidersbond (BTB) heeft in Zeebrugge actie gevoerd tegen een nieuwe praktijk, waarbij Belgische transportbedrijven in Oost-Europa postbusfirma’s oprichten om goedkope chauffeurs in België aan het werk te zetten. De vakbond laakt de nieuwe vorm van sociale dumping en vraagt onder meer een Europees minimumloon voor chauffeurs.

Postbussen

Een tweehonderdtal actievoerders installeerde een filterblokkade aan de transportzone in Zeebrugge. Voorbijrijdende vrachtwagenchauffeurs werden geïnformeerd en een vijftigtal postbussen werd symbolisch verbrand. De vakbond klaagt al langer de oneerlijke concurrentie vanuit Oost-Europa aan. Officieel mogen buitenlandse chauffeurs na een internationaal transport dat hen tot in België bracht, in de week daarop drie binnenlandse ritten maken. Die regel wordt volgens de vakbond echter vaak met de voeten getreden. “Buitenlandse transportfirma’s rijden ongelimiteerd ritten in België. Ze betalen hun chauffeurs 30 tot 50 procent van de Belgische lonen”, zegt de vakbond.

Strengere regels

Zelfs Belgische transportbedrijven richten een postbusbedrijf op in Oost-Europa, enkel om Oost-Europese chauffeurs te kunnen aanwerven. Die chauffeurs worden dan op Belgische binnenlandse ritten ingezet. De BTB vraagt dat de regels strenger worden toegepast, ijvert ook voor een Europees minimumloon en gelijke fiscale normen voor alle transportondernemingen op Europees vlak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier