Transportvakbond voert actie in haven voor gelijke behandeling chauffeurs

Redactie KW

De Belgische TransportarbeidersBond (BTB) voert in de haven van Zeebrugge een sensibiliseringsactie. De vakbond eist een gelijke behandeling van vrachtwagenchauffeurs. Hij klaagt vooral over de truckers uit Oost-Europa, die uitgebuit worden en tegen een veel lager loon rijden.

“Op de Belgische wegen rijden chauffeurs uit meer dan 35 landen. Ze doen hetzelfde werk, lopen dezelfde risico’s en moeten dezelfde richtlijnen over de rij- en rusttijden volgen. Maar er blijven zeer grote verschillen bestaan tussen de loon- en arbeidsvoorwaarden”, aldus de BTB.”Deze situatie geeft aanleiding tot sociale dumping en zelfs uitbuiting”, hekelen de transportarbeiders. Zo verdient een Oost-Europese bestuurder volgens de BTB slechts een derde van zijn Belgische collega. Bovendien voeren ze nog eens onderbetaalde “illegale opdrachten” uit in schrijnende omstandigheden.

Aan de verschillende in- en uitgangen van de haven zijn filterblokkades opgesteld. Vakbondsmilitanten delen er, naast een kleine attentie, aan iedere chauffeur een pamflet uit in zeven talen waarin ze de sociale dumping en uitbuiting van de transportfirma’s uitleggen.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 12 november en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier