Tournée Générale op traditionele Hoppefeesten in Poperinge

Redactie KW

Dit weekend vinden in Poperinge de driejaarlijkse Hoppefeesten plaats, deze keer voor het eerst omgetoverd tot ‘Bier- en Hoppefeesten’. En dat heeft alles te maken met de komst van het Tournée Générale Evenement van Jean Blaute en Ray Cokes. Andere toppers zijn de Hopkoninginverkiezing op zaterdag en de Hoppestoet op zondag

Voor niet-Poperingenaars vormen de Bier- en Hoppefeesten misschien de ideale gelegenheid om eens kennis te maken met het compleet vernieuwde stadscentrum en de gerenoveerde Grote Markt. Het weekend begint op vrijdagnamiddag om 14 uur met een seniorenfeest in de tent op het Oudstrijdersplein. Vanaf 20 uur is er in dezelfde tent het bruisende verbroederingsfeest met gratis optredens van de NYC Band, de Marktkapelle Wolnzach en de Poperingse Keibloazers. Op zaterdag en zondag is er vanaf 13 uur op de Markt het Tournée Générale Evenement : een gezellig familiegebeuren waarbij de rijke bierbrouwcultuur centraal staat. Men kan er de lekkerste Belgische bieren ontdekken, proeven van streekproducten en genieten van talloze activiteiten voor groot en klein. Op zaterdag is er om 15 uur een muzikale spektakeltaptoe in het centrum.

Nieuwe wagens

Tijdens de Hopkoninginverkiezing (zaterdag om 20 uur) strijden drie trio’s om het kroontje. De Hopkoningin en haar eredames worden drie jaar lang de ambassadrices van de Hoppestad. Op zondag trekt vanaf 15 uur voor de 22ste keer de Folkloristische Hoppestoet door de centrumstraten. Dit kleurrijk spektakel vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Meer dan 1.300 figuranten beelden het hopverhaal uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk. Honderden kinderen charmeren het publiek als vrienden en vijanden van de hop (piepauws, rupsen, libellen…). Tientallen paarden en ruiters flaneren in de stoet. Niet minder dan elf harmonieën, muziekshowgroepen, drumbands en fanfares luisteren het geheel op. En natuurlijk zal de dansgroep van de Hoppebellen niet ontbreken. Er werden drie nieuwe wagens gemaakt voor de stoet : voor de Hopkoningin en haar eredames, voor de Duitse Hopkoningin uit Wolnzach en voor de groep ‘De hop in de wereld’.

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

>> www.hoppefeesten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier