Tot vijf jaar cel voor visfraude

Redactie KW

Vier mannen hebben van de correctionele rechtbank van Brugge tot vijf jaar effectieve celstraf gekregen voor een grootschalige visfraude. De feiten speelden zich af van 2004 tot 2006.

Vertrouwen winnen

De zaakvoerder en een medewerker van een Luiks bedrijf wonnen het vertrouwen van hun visleveranciers door hen uitgebreid kennis te laten maken met de gebouwen waarin gewerkt werd. Aanvankelijk kochten de oplichters kleine hoeveelheden vis aan en betaalden ze steeds netjes de factuur. Eens ze het vertrouwen hadden van hun partners, kochten ze steeds grotere hoeveelheden aan, maar bleef de betaling uit. De twee mannen verduisterden de vis via een zwart circuit door tussenkomst van een visbedrijf uit Roeselare. Daarna lieten ze het Luiks bedrijf failliet gaan. Op die manier kon meer dan 1 miljoen euro winst opgestreken worden.

Tweede zaak

De medewerker van het Luiks bedrijf is geen onbekende voor het gerecht. Hij werd al meermaals veroordeeld voor oplichting. Hij wordt beschouwd als spil in deze zaak. Hij zette later een gelijkaardige constructie op via een bedrijf in Zeebrugge. Opnieuw werd het Roeselaars visbedrijf ingeschakeld om de vis te verduisteren. De spil in deze tweede zaak, een 52-jarige man uit Knokke-Heist, heeft van de rechtbank van Brugge vijf jaar celstraf en een beroepsbod van tien jaar gekregen. De zaakvoerder van het visbedrijf uit Roeselare kreeg vier jaar celstraf en een beroepsverbod. Ook het visbedrijf zelf kreeg een boete van 27.500 euro.

Twee andere mannen die meewerkten aan deze visfraude kregen twee jaar effectieve celstraf en twee jaar celstraf met uitstel.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier