Tot vijf jaar cel voor inbraken in honderdtal bedrijven

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dinsdag zeven ex-Joegoslaven veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 5 jaar. De bende pleegde een golf van inbraken in bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen. Ze kregen ook elk een boete van 2.750 euro. De rechter verklaarde ruim 400.000 euro buit verbeurd.

Tussen september 2008 en februari 2009 waren ruim honderd bedrijven doelwit van de bende. De inbrekers sloegen onder meer toe in Harelbeke, Kuurne, Zwevegem en Menen. Telkens knipten ze de omheining door, maakten het alarm onklaar en gingen de brandkasten met slijpschijven te lijf. Vaak trokken ze sokken over hun schoenen om geen sporen achter te laten.

Het onderzoek raakte in een stroomversnelling toen twee agenten in de nacht van 4 op 5 februari 2009 in Hooglede twee verdachte wagens opmerkten. De bestuurder van de Chrysler, een man van 35 uit Brugge, werd tegengehouden. In zijn voertuig lag ondermeer een slijpschijfmachine, 16 slijpschijven, schroevendraaiers en bivakmutsen.

Uiteindelijk ging de ex-Joegoslaaf door de knieën. DNA- en
schoensporen en telefonie-onderzoek deden de rest. Enkele weken later konden langs de E17 in Waregem vier kompanen, die vanuit Antwerpen opereerden, ingerekend worden.

Volgens het openbaar ministerie maken de inbrekers deel uit van een internationale bende, die ook in Zwitserland, Noorwegen, Spanje, Italië, Frankrijk en Tsjechië actief was, en waarvan de leiders waarschijnlijk nog op vrije voeten zijn. De daders hadden het vooral gemunt op de brandkasten van bedrijven.

De Bruggeling kreeg met vijf jaar effectief de zwaarste celstraf. Hij
was de enige die in Vlaanderen voet aan de grond had en coördineerde de inbrekersbende. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier