Tot 8 jaar gevorderd voor zwendel in landbouwmachines

Redactie KW

Drie Ieren en een Brit hebben zich voor de correctionele rechtbank in Brugge moeten verantwoorden voor een grootschalige zwendel in landbouwmachines. Het openbaar ministerie vraagt celstraffen tot acht jaar.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om een goed georganiseerde bende. Voor het Ierse kopstuk van de bende, een man van 44, vordert de procureur acht jaar celstraf. Voor een 54-jarige Brit wordt vijf jaar cel gevraagd, net zoals voor een 43-jarige Ier. Zijn 34-jarige broer, die opgepakt werd toen hij zijn broer in de gevangenis kwam bezoeken en die ook betrokken is in de zaak, riskeert 6 maanden cel.

De bende had het vooral gemunt op peperdure en soms splinternieuwe opleggers, tractoren, kraanauto’s en bulldozers. Ze stalen de landbouwvoertuigen in de tweede helft van 2006 en begin 2007 vooral bij transportbedrijven in West-Vlaanderen. Zo worden ze beschuldigd van diefstallen in Jabbeke, Brugge, Lichtervelde, Oudenburg, Ieper, Hooglede, Veurne, Tielt, Torhout en Ardooie. Ook in Eeklo, Kruibeke en Arendonk in België en in Nederland werden landbouwmachines gestolen. De voertuigen verscheepten ze vervolgens naar Ierland, waar geprobeerd werd om ze te verkopen.

De zaak ging aan het rollen toen op 2 april 2007 twee gestolen landbouwmachines werden gevonden in een loods in Knokke. Eén man kon toen gearresteerd worden. Op basis van huiszoekingen en telefoonverkeer konden later ook de andere bendeleden worden opgepakt.

De hoofdinspecteur van de federale gerechtelijke politie, die het onderzoek geleid heeft, werd dinsdag als getuige verhoord.

Op 7 april komt de verdediging van de beklaagden aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier