Tot 42 maanden cel voor shouldershurfers die actief zijn in West-Vlaanderen

Redactie KW

Boubakeur L. (47) is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 42 maanden. De man maakte, samen met drie anderen, ruim 50.000 euro buit met gestolen bankkaarten.

De vierkoppige bende pleegde een dertigtal feiten van shouldersurfing aan bankautomaten in Waregem, Kortrijk, Brugge, Oostende en Roeselare. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen sloegen ze toe. Volgens het openbaar ministerie ging de dievenbende altijd op dezelfde manier te werk. “Als nietsvermoedende klanten, meestal bejaarden, hun bankkaart in de automaat staken, werden ze door een van de daders afgeleid terwijl een ander bendelid de kaart uit de automaat haalde”, zei de openbaar aanklager. “Als de klanten dan opnieuw naar het scherm keken, werkte het toestel zogezegd niet meer. De dieven gaven hen dan de raad de code nog eens in te tikken.” Vervolgens plunderden de Algerijnen de rekeningen van de slachtoffers.

Meestal sloegen ze toe in het weekend omdat ze ze dan meer tijd hebben om het geld af te halen. Ze verwijderden ook de waarschuwingsbrieven, die het bankcliënteel waarschuwen voor shouldersurfers. In een Roeselaars Belfiuskantoor werd op zo’n briefje de vingerafdruk van hoofdbeklaagde Boubakeur L. gevonden. In juni 2012 kreeg de man van de Brusselse correctionele rechtbank een werkstraf van 220 uur voor gelijkaardige feiten.

De Kortrijkse strafrechter oordeelde dat dit duidelijk onvoldoende is geweest, en gaf het kopstuk van de bende een zware effectieve gevangenisstraf van 42 maanden en een geldboete van 6.000 euro. Zijn drie kompanen gaven verstek en kregen tot 24 maanden cel. Verschillende slachtoffers hebben zich burgerlijke partij gesteld in deze zaak. Zij kregen allemaal een schadevergoeding.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier