Tot 20 jaar cel gevorderd voor kopstuk van Hells Angels voor moordpoging op leden van rivaliserende motorbende

Redactie KW

Het openbaar ministerie vordert heel zware straffen voor acht leden van de motorbendes Hells Angels en Red Devils voor de moordpoging op drie leden van de rivaliserende motorbende Outlaws. Voor het kopstuk, een 38-jarige man uit Frameries (Henegouwen), wordt twintig jaar celstraf gevraagd. Op maandag 20 februari wordt het proces verdergezet.

De acht motorleden staan terecht voor de aanslag op het clubhuis van de rivaliserende motorbende de “Outlaws” in Aalbeke, ruim twee jaar geleden. Drie Outlaws raakten daarbij zwaargewond. De verdachten zijn opgepakt bij huiszoekingen in clubhuizen van de Hells Angels. Ze worden van moordpoging beschuldigd. Enkele van hen stonden ook terecht voor brandstichting van een motorfiets.

Het parket heeft extreme veiligheidsmaatregelen genomen. De politie houdt zowel binnen als buiten de wacht en de media mogen geen beelden nemen.

Intussen zijn dus een honderdtal leden en sympathisanten van de motorbendes uit diverse landen naar Kortrijk afgezakt. De politie wist de ‘betogers’ in toom te houden.

Telefoontaps van beklaagden

Bij het begin van de rechtszaak maandagmiddag probeerde de verdediging een taalprobleem in te roepen. De meeste beklaagden spreken Frans en die zouden het proces liever zien verwezen worden naar de rechtbank van Doornik. Maar de rechter ging niet in op die eis. Uiteindelijk startte het openbaar ministerie met een relaas van de feiten en dat nam bijna drie uur in beslag.

De federaal magistraat gaf een uitgebreid dossier met alle telefoontaps en gsm-trajecten van de beklaagden tijdens de nacht van de raid. In de rechtszaal volgden de bendeleden gedisciplineerd wat er wordt verteld.

Zware straffen gevorderd

Een verklaring of reactie kun je van Hells Angels niet krijgen. Iedereen heeft zwijgplicht. Eén keer riep de hele groep luid in de rechtszaal “AFFA” wat zoveel betekent Angels Forever, Forever Angels.

“Deze misdrijven zijn bijzonder zwaar”, aldus de federaal magistraat. “Het gaat om zware gewelddaden. De clublokalen van deze motorbendes zijn zwaar beveiligde holen. In deze clubs gelden nog middeleeuwse regels. Een kras op een Harley leidde tot deze zware raid. Als bij wonder vielen hier geen drie doden.”

Het openbaar ministerie vordert dan ook heel zware straffen. Voor het kopstuk Christian M., een 38-jarige Hells Angel uit het Henegouwse Frameries, die aangehouden is, wordt voor de brandstichting vijf jaar en voor de moordpoging twintig jaar celstraf gevorderd. Ook voor een andere Hells Angel, die schoten afvuurde, wordt 18 jaar gevorderd.

Voor het aandel van de ondervoorzitter van de Red Devils wordt 14 jaar gevorderd, voor de voorzitter van de motorclub uit Moeskroen 17 jaar. De chauffeur van de wagen, waarmee de raid in Aalbeke gebeurde, riskeert 14 jaar. Voor nog twee andere Hells Angels wordt vijf jaar gevorderd. Op maandag 20 februari wordt dit proces verdergezet.

(A.D./LVA)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00 en meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad en De Weekbode Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier