Torhout heropent afgesloten deel Nieuwstraat

© Johan Sabbe
Redactie KW

Vanaf dinsdag 6 augustus heropent het Torhoutse stadsbestuur het afgesloten deel van de Nieuwstraat voor het gemotoriseerde verkeer. Samen met de autoluwe Markt blijft die situatie tot minstens eind oktober behouden.

Sinds begin juli loopt er een proefproject van vier maanden, waarbij de Markt tussen de Breidelstraat en de Hofstraat enkel voor voetgangers en fietsers toegankelijk is. Ander verkeer is er taboe. De meningen over de maatregel zijn verdeeld, al verzekert burgemeester Norbert De Cuyper dat almaar meer bewoners de autoluwe Markt een positieve zaak vinden. Het zomerse weer is in dat verband een meevaller : onder andere de terrasjesmensen genieten met volle teugen van de rust in hartje Torhout. Niettemin blijft een groep lokale handelaars tegen de ingreep gekant.

Afgesloten Nieuwstraat brug te ver

Begin juli werd ook het stukje Nieuwstraat tussen het Hoedemakerspleintje en de Markt voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer afgesloten, maar dat is duidelijk een brug te ver. Die maatregel draagt niet wezenlijk bij aan de autoluwe Markt en maakt het te omslachtig om vanaf de Oostendestraat via de Nieuwstraat vlot de Zuid- en de Hofstraat te bereiken. Dat ziet ook het stadsbestuur blijkbaar in, want vanaf 6 augustus gaat de Nieuwstraat weer helemaal open. “We willen kijken of het project van een autoluwe Markt staande blijft met vrij verkeer in de Nieuwstraat”, zegt de burgemeester. “Ook dit gebeurt bij wijze van proef. We hadden beloofd de situatie op de voet te zullen volgen en doen dat dus ook. We sturen bij waar nodig.”

(JS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout, van vrijdag 9 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier