Torfs: “Vangheluwe genoeg gestraft”

Redactie KW

Kerkjurist en CD&V-senator Rik Torfs is van oordeel dat de paus voormalig bisschop Roger Vangheluwe beter niet meer straft, zelfs al kan de kerkvorst daar nog toe overgaan. “Ik ben mijn hele leven al bezig met mensenrechten in de kerk”, zegt Torfs woensdag in Het Nieuwsblad. “Ook de kerk moet een rechtsstaat zijn.”

“Burgerrechtelijk kan je Vangheluwe niet meer vervolgen wegens verjaring en ook kerkrechtelijk zijn de feiten verjaard”, verduidelijkt de kerkjurist. “Maar in de kerk mag de paus alles en kan hij zelfs niet tegengesproken worden. De paus kan dus beslissen om Vangheluwe wel nog te straffen, los van de juridische regels.” Maar dat vindt Torfs dus geen goede zaak. Mensenrechten en de principes van de rechtsstaat primeren voor hem op “de morele verzuchtingen van de mensen”. “Moreel is Vangheluwe al gestraft”, oordeelt de senator.

Berouw

Als alternatief stelt Torfs voor dat Vangheluwe zelf de laïcisering zou aanvragen en zelf afstand zou doen van zijn priesterschap. “Maar je kan nu eenmaal niemand dwingen tot berouw”, besluit hij. De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk reageert alvast verontwaardigd op de uitlatingen van Torfs.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier