Toren Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk drie jaar in de steigers

Redactie KW

De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge gaat voor drie jaar in de steigers. De hoogste bakstenen toren van de Lage Landen is 115,5 meter hoog. Volgens recent onderzoek kampten de bouwers in de 13de en 14de eeuw al met stabiliteitsproblemen. Daarover wordt nu nieuw onderzoek verricht. Zowel de buiten- als binnenkant krijgen de volgende jaren een herstelbeurt.

De jongste decennia hebben de gevels van de Brugse
Onze-Lieve-Vrouwekerk al een grondige restauratie ondergaan. Naar aanleiding van de verkiezing van Brugge als Europese Culturele Hoofdstad in 2002 kon ook de spits worden aangepakt. De volgende drie jaar wordt de romp van de toren onder handen genomen. In de archieven van de stad is niets teruggevonden van een eerdere restauratie van het 700 jaar oude monument.

In de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge bevinden zich zeven verdiepingen. Binnenin de 71 meter hoge romp zijn duidelijk de dichtgemetselde ramen te zien. De manier waarop ze zijn gedicht, doet onderzoekers vermoeden dat dit snel in der haast moest gebeuren. Vermoedelijk was de spits te zwaar voor de onderbouw. De toren staat ook wat schuin. Nauwkeurig meetwerk wees vorig jaar uit dat de vier muren van de toren inbuigen. Wat de oorzaak ervan is, wordt nog verder onderzocht.

De torenromp zal zonder vormwijzigingen en volumewijzigingen worden uitgevoerd. De geplande werken omvatten in hoofdzaak het reinigen en herstellen van het metselwerk van het exterieur en het interieur, het opnieuw metselen van gescheurde en inbuigende muurvlakken, het verstevigen van de muurdammen, het nazicht en herstel van de houten vloerconstructies, het herstel van balken en ijzerwerk, enz. Voor de restauratie heeft het Brugse stadsbestuur 2.856.452 euro uitgetrokken. Het Vlaamse Gewest en het West-Vlaamse provinciebestuur subsidiëren het project voor 60 procent. Het werk is toegewezen aan de firma Monument Vandekerckhove. Eind mei 2011 moet de toren opnieuw vrij zijn. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier