Topmaand juli maakt slecht voorjaar aan de kust deels goed

Redactie KW

De kust kende de beste maand juli in jaren. Zo evalueerden voorzitter Franky De Block en regiomanager Geert Hoorens van provinciebedrijf Westtoer de eerste helft van de zomervakantie.

Slecht voorjaar

Het voorjaar was voor de kust bijzonder slecht. April stelde amper wat voor, in mei brachten de verlengde weekends ook niet het gehoopte succes en juni was de somberste maand in jaren. De goeie maand juli maakte dit slechte voorjaar deels goed.

Volgens Westtoer was juli een maand waar alle ondernemers, van horeca tot shopping tot stranduitbaters, aan bod kwamen. De hotels zaten in de week met een bezettingsgraad van 75 tot 95 procent, in het weekend zelfs van 90 procent tot quasi volzet. Er wordt wel benadrukt dat er nog altijd wel kamers beschikbaar zijn voor de late beslissers. Ook de campings zaten goed vol.

Goed weer

Stranduitbater Fabrice Noncoe uit Middelkerke meent dat het succes van de maand juli vooral te maken heeft met het goeie weer. “We moeten mooi weer hebben om rond te geraken voor dit beroep” , zegt Fabrice. Fietsverhuurder Wouter Feys bevestigt dit: “De vele dagtoeristen die erbij gekomen zijn door het mooie weer maken een deeltje goed”. Jan Vandenbossche van brasserie Iceberg meent dat er nog een andere factor meespeelt: “Ik denk wel dat juli een topmaand is omdat de meeste mensen in juli ook in vakantie zijn”.

Vakantiewoningen

Enkel vakantiewoningen deden het iets minder, omdat die meestal iets eerder worden vastgelegd en door het slechte voorjaar liepen de aanvragen minder snel binnen. Om het slechte voorjaar grotendeels goed te maken heeft de kust een goede tweede maand nodig. “Met een goede tweede maand en een ‘indian summer’ kan het zwakke voorjaar weggeveegd worden”, aldus Hoorens.

Westtoer kijkt met grote voldoening terug op de maand juli, en benadrukt dat ook augustus op het vlak van evenementen goed vol zit. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er alvast veelbelovend uit.

(BELGA/E.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier