Topchef Gert Demangeleer pakt uit met kunstzinnig kookboek

Redactie KW

Topchefs die een boek uitgeven. Het is niet nieuw, denk maar aan Piet Huysentruyt of Geert Van Hecke van de Karmeliet. Nu is Gert Demangeleer van het Brugse sterrenrestaurant Hertog Jan aan de beurt. Maar hij noemt zijn eerste boek geen kookboek, maar een culinair boek. In ‘Marchand du sel’ krijgt de lezer een kunstzinnige blik achter de schermen van het Brugse restaurant.

Sinds Gert Demangeleer en zijn vennoot Joachim Boudens vijf jaar geleden Hertog Jan in Brugge hebben overgenomen, kreeg het restaurant twee sterren van Michelin en een 18/20 van Gault Millau. Tekst en uitleg bij dat succesverhaal geeft de topchef nu, op een heel poëtische manier, in zijn eerste boek: Marchand du sel.

Evenwicht

Eenvoud en evenwicht, dat zijn naar eigen zeggen de kernwoorden bij Hertog Jan. En dat moet ook blijken in Marchand du sel ofwel verkoper van evenwicht. Er is in het boek gestreefd naar een evenwicht tussen tekst en foto’s.

Close up

Voor fotograaf Kristof Vrancken was het trouwens de eerste kennismaking met de culinaire wereld. De voorbije zes maanden heeft hij dan ook veel tijd doorgebracht in de keuken van het Brugse restaurant. Het resultaat is een selectie van kunstzinnige close up opnames van ingrediënten uit de sterrenkeuken.

Vervolg

De 1 tussen haakjes die op de kaft staat, doet vermoeden dat er nog een vervolg komt op Marchand du sel en dat sluit Gert De Mangeleer zeker niet uit. Het boek zal in het restaurant zelf en in een paar boekhandels worden verkocht. (TN)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier