Tonnen zand weggespoeld aan de kust door stormweer

Redactie KW

Het stormweer zorgt er ook voor dat er aan de kust op verschillende plaatsen tonnen zand zijn weggespoeld. Zoals in Sint-Idesbald waar vorig najaar het strand nog is opgehoogd. En ook in Oostende is een deel van het noodstrand in zee verdwenen. Volgens de Afdeling Kust, die verantwoordelijk is voor de kustbeveiliging, zijn die stranden net aangelegd met de bedoeling de kust beter te beschermen tegen superstormen.

Zachte waterkering

Waar vroeger de golven over de dijk sloegen, komt de zee nu niet verder dan het noodstrand. Bij deze zachte waterkering mis je misschien het spektakel van een beukende zee. Maar deze methode is zeker zo efficiënt. Toch is een opgespoten strand bij stormweer niet veilig voor wandelaars. “Er is een gevaar omdat er kliffen ontstaan die enkele meters hoog kunnen zijn. Dit zijn muren van zand die niet zo stabiel zijn en die ene gevaar betekenen als je er op of er onder wandelt”, vertelt Steve Timmermans van de Afdeling Kust.

Miljoenenproject

De komende jaren wordt de hele kust op die manier beschermd. De grotere stranden maken deel uit van het masterplan Kustveiligheid van de Vlaamse overheid om de kust te beveiligen tegen de gevolgen van de 1000- jarige storm. Een meerjarenproject dat op zo’n 300 miljoen euro wordt geraamd. Pas vanaf morgen zal blijken hoe groot de schade is die de storm aanrichtte. Dan kan de afdeling kust beginnen met de stranden te herstellen.

Tonnen zand weggespoeld aan de kust door stormweer

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier