Toneelschrijfprijs van de Taalunie voor Filip Vanluchene

Redactie KW

Filip Vanluchene uit Marke heeft de Toneelschrijfprijs van de Taalunie gewonnen met zijn stuk Citytrip. Hij haalde het van die andere West-Vlaming David van Reybrouck. Vanluchene krijgt 10.000 euro, en die som zal hij gebruiken om van te leven. Want van theaterteksten schrijver word je nu eenmaal niet rijk. Eerdere winnaars waren Peter Verhelst, Geertrui Daem en Arne Sierens.

‘Citytrip is knap van structuur, complex en gedurfd’. Woorden vol lof van de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 voor auteur Filip Vanluchene. Hij haalde het van Bruggeling David Van Reybrouck. “Zaterdagavond was ik verrast. Ik had gedacht dat het ‘Missie’ van David van Reybrouck zou worden. Omdat dat een lange reeks succesvolle voorstellingen heeft gekend”, zegt Filip Vanluchene.

Maar het was dus toch Citytrip geschreven voor De Tijd en Mapertuis uit Tielt dat met de prijs ging lopen. Een satirische schets van West-Vlaanderen waarin de auteur ook de hype en ondergang van het spraaktechnologiebedrijf Lernaut & Hauspie verwerkt.

Vanluchene vertaalde eerder ook een 20-tal stukken van de Italiaan Dario Fo voor de Internationale Nieuws Scène en stak veel op van Wannes Vandevelde. Hij vindt het jammer dat theater als literair genre verwaarloosd wordt.

Citytrip wordt in 2010 hernomen. Ondertussen werkt Vanluchene in opdracht van het Toneelhuis in Antwerpen aan de bewerking van de roman ‘De man zonder eigenschappen’ van Robert Musil. Zijn goeie vriend en acteur Bob De Moor wil dan weer dat hij een monoloog schrijft voor hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier