Tommelein wil dat elke antiverdwaalpaal een nummer krijgt

Redactie KW

Vandaag werd de aftrap gegeven voor de nieuwe campagne van de anti-verdwaalarmbandjes. Het is ontslagnemend Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom die op het strand van Oostende de eerste lading anti-verdwaalarmbandjes in ontvangst mocht nemen.

300.000 Bandjes

Langs de hele Belgische kust zullen in totaal 300.000 bandjes verdeeld worden aan kinderen en ouders. Samen met de oriëntatiepalen op het strand moeten de armbandjes helpen voorkomen dat kinderen en ouders elkaar uit het oog verliezen.

Tommelein wil nummers geven aan palen

Senator en Oostendenaar Bart Tommelein doet zelf twee concrete voorstellen voor meer veiligheid aan de Belgische kust: “De oriëntatiepalen en anti-verdwaalarmbandjes bewijzen duidelijk hun nut. Zelf stel ik voor om te onderzoeken hoe in de toekomst de 137 oriëntatiepalen in het officiële veiligheidsnetwerk kunnen worden geïntegreerd.

Privaat-Publieke samenwerking

Door een nieuw officieel kader te creëren via publiek-private samenwerking en in overleg met alle betrokken partijen zou de continuïteit van de oriëntatiepalen en anti-verdwaalbandjes gewaarborgd kunnen worden. Waar niet iedereen van op de hoogte is, is dat het project van de oriëntatiepalen en verdwaalbandjes een privé-initiatief is en dus ook voor het grootste deel gefinancierd worden door private sponsors.”

Daarnaast stelt Bart Tommelein ook voor om te onderzoeken hoe aan alle verdwaalpalen van De Panne tot Knokke een vast nummer kan worden gegeven. Bart Tommelein: “Geef elke paal een vast nummer maar uiteraard zonder dat de figuur en het kindvriendelijke karakter van de paal in de verdrukking komt. In geval van nood geeft men dan het nummer van de paal door aan de hulpdiensten. Zo weten brandweer en politie gemakkelijker waar zij moeten zijn. De reactiesnelheid van de hulpdiensten vergroot. Een simpele maatregel die volgens mij de veiligheid van strandgangers nog kan verbeteren. Uiteraard dienen hier goede financiële en praktische afspraken rond gemaakt te worden. Bijvoorbeeld zal elke figuur ieder jaar overeen moeten komen met hetzelfde nummer als het jaar ervoor. Dit vraagt toch enige voorbereiding en organisatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier