Tom De Sutter in centrum van Brugge op sleeptouw genomen door rolstoelgebruiker

Redactie KW

Onder het motto ‘Brugge inclusief!?’ heeft de stedelijke raad voor personen met een handicap in Brugge een dikke twintig minuten durende documentaire op YouTube geplaatst, waaruit blijkt dat het in Brugge nog een pak beter kan voor mensen met een beperking.

Drie personen met een beperking uit Brugge worden daarin aan het woord gelaten: zo is Christine al sinds haar geboorte blind, heeft Melanie hemiplegie (een halfzijdige verlamming als gevolg van een hersenbeschadiging) en is Kurt niet alleen wereldkampioen rolstoelsnooker en pool maar zit hij ook dagdagelijks in een rolstoel. Ze krijgen telkens één compagnon de route mee doorheen de binnenstad: Christine gaat op stap met Jo, een gepensioneerde leerkracht uit het middelbaar onderwijs, Melanie neemt Xavier Vanneste, directeur van brouwerij De Halve Maan (van onder andere De Brugse Zot) mee naar haar dagtaak in het ziekenhuis, en Kurt toont Club Brugge-spits Tom De Sutter de verborgen gebreken van de Brugse binnenstad.

“Breidelstraat is de slechtste”

Vooral Kurt heeft enkele concrete pijnpunten die hij aanhaalt: zo vindt hij het bijvoorbeeld spijtig dat op de Grote Markt geen hellend vlak is voorzien voor wie de Lijnbus wil opstappen. “Van op een verhoog zou je zelf de bus kunnen inrijden, nu lukt dat niet”, legt hij uit terwijl hij over de Breidelstraat dokkert. Ook oudere straatjes in kasseien zijn voor hem een gesel: “Zie eens hoe ik hier overheen moet daveren”, zucht hij. Tom De Sutter kan hem alleen maar gelijk geven.

Ook frappant is hoe de blinde Christine zich een weg moet banen langs allerlei onvoorziene obstakels in de binnenstad: terrastafeltjes, een aan een gevel opgehangen cactusplant op hoofdhoogte, luifels en dergelijke meer. In de stadsbibliotheek van Brugge heeft ze het als blinde evenmin makkelijk: “Ik moet hier als in het ijle doorgaan tot aan de informatiebalie, want er is geen geleidelijn”, legt ze uit. Ze gaat er vaak heen om een cd of een luisterboek te lenen.

Infobalie in bib aangepast, betaalautomaten niet

Christine heeft echter ook een pluim voor de bib: zo is er een informatiebalie die iets lager is gemaakt dan de rest, speciaal voor rolstoelgebruikers. Alleen… is de betaalautomaat voor eventuele boetes van te laat terugbrengen niét aangepast. “Men gaat er van uit dat rolstoelgebruikers altijd correct zijn”, besluit ze lachend.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier