“Toestand paden Sterrebos erbarmelijk”

Redactie KW

Natuurliefhebbers, wandelaars en joggers klagen over de erbarmelijke staat van heel wat paden in het provinciedomein Sterrebos. „De toestand is ons bekend”, reageert gedeputeerde Jan Durnez. Naast het herstel werd donderdagmorgen begonnen met het baggeren van de kasteelvijver, de twee kwadrantvijvers en de vallei van de Regenbeek. „De werken duren een maand”, aldus de provincie.

Wie vaak in het provinciedomein Sterrebos gaat wandelen of joggen, ondervindt het aan den lijve : vooral na zware regenval liggen heel wat paden er slecht bij. „Het verslechterde nog de voorbije maanden”, zegt een jogger, liever anoniem.

Blessures in modderpoel

„Rolstoelgebruikers of mensen met een kinderwagen geraken er op sommige plaatsen nauwelijks door. Men reed er zelfs door met tractoren met aanhangwagens. Vaak zijn paden herschapen in een modderpoel. Ik vernam dat mensen hier zelfs blessures opliepen.”

Verschillende mensen namen al contact op met het stadsbestuur, maar men verwijst door naar het provinciebestuur. „Ik ben het geleuter van sommige politici moe, dat men nu eens zelf uit de schelp durft te komen. Voor andere dingen loopt men vlugger naar de provincie.”

Nochtans is het provinciedomein Sterrebos in Rumbeke een pareltje : het is de enige groene ruimte van enige betekenis binnen de Roeselaarse agglomeratie en is 27 hectare groot. Een mooie groene long, maar nu niet echt in de staat verkerend die tot de verbeelding spreekt.

„De toestand is ons bekend”, reageert gedeputeerde Jan Durnez. „Bepaalde paden zijn in slechte staat. Dat komt doordat de aannemer werken heeft moeten uitvoeren aan de omgeving van het kasteel en langs daar machines en materialen moest aanvoeren. Er zijn vervolgens juridische moeilijkheden geweest over de uitvoering van het werk en daardoor was er ook met de aannemer onenigheid over het herstel.”

„Door de hevige neerslag van de voorbije dagen en weken is de situatie verder voor sommige recreanten nog verslechterd, maar dat is van tijdelijke aard. De provinciale groendienst heeft maatregelen bevolen voor een tijdelijk herstel van de slechtste stukken van de paden. Die werken worden de komdende weken uitgevoerd.”

Donderdagmorgen 18 september werd gestart met het baggeren van de kasteelvijver, de twee kwadrantvijvers en de vallei van de Regenbeek. „Door het verwijderen van een halve meter slib zal het vijverwater terug helder worden en krijgen waterplanten, amfibieën en ander waterleven meer kansen. De werken zullen ongeveer een maand duren”, aldus Pieter Vandevoorde van de dienst milieu, natuur- en waterbeleid. (LVA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 19 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier