Toeristen ontdekken Belgische kust met greeters

Redactie KW

In Oostende is vrijdagochtend de start gegeven van het project “Belgian Coast Greeters”, waarbij toeristen in de tien kustgemeenten rondgeleid kunnen worden door “greeters”, lokale personen die een rondleiding geven in hun gemeente. Momenteel zijn er in ons land al greeters actief in Brussel.

Het project krijgt Europese steun via CAST (Coastal Actions for Substainable Tourism) en er wordt samengewerkt met Pas-de-Calais (Frankrijk) en Kent (Verenigd Koninkrijk).

“Er zijn momenteel 45 greeters in negen kustgemeenten. Voor Zeebrugge zijn er nog geen greeters. We koppelen de vraag van een toerist voor een rondleiding aan de beschikbaarheid van de greeters”, zegt coördinator Sara Vandamme van Westtoer, het West-Vlaamse provinciebedrijf voor toerisme en recreatie.

Verborgen plekjes

Toch is het niet de bedoeling dat de greeters toeristische gidsen worden. “Ze worden niet vergoed voor hun deelname, en het is ook niet de bedoeling dat de greeters cultuurhistorische informatie geven. Wel zullen ze de bezoekers meenemen naar verborgen plekjes, dingen die ze zelf leuk vinden en die zich buiten de traditionele toeristische routes bevinden. De groepjes die rondgeleid worden, zijn ook beperkt tot maximum 6 personen”, stelt Vandamme.

Meer info is te vinden op deze viertalige website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier