Toeristen blijven komen

Redactie KW

In tegenstelling tot grotere steden zoals Londen, Parijs, Amsterdam of Kopenhagen verwacht Brugge dit jaar geen grote terugval van het aantal toeristen. Dat zegt manager Dieter Dewulf van Toerisme Brugge. “Tijdens de eerste elf maanden van 2008 steeg het aantal overnachtingen in Brugge met vijf procent. Geen enkele markt daalde toen noemenswaardig, ook niet de intercontinentale.”

Vorige week maakte Amsterdam bekend dat het aantal Japanse toeristen tijdens de eerste twee maanden van 2009 met 42 procent was gedaald en het aantal Amerikaanse met 35 procent. “Tijdens een congres begin deze maand in Dublin, bleek dat de hoofdsteden zoals Londen, Parijs, Amsterdam, Rome
en Kopenhagen de grootste terugval kennen sinds het begin van de crisis”, licht Dewulf toe. “Zij voelen de gevolgen van de crisis vooral door een daling van het congres- en zakentoerisme. De uitgesproken vrije tijdsbestemmingen leiden voorlopig minder onder de crisis. In Brugge is het zakentoerisme beperkt tot tien procent.”

Brugge denkt dat de binnenlandse markt en de buurlanden stand zullen houden. “Het binnenland was in 2008 onze sterkst stijgende markt. Daarna volgden het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Vorig jaar kwamen meer dan 80 procent van onze toeristen uit landen waar de crisis al toesloeg.”

Of de stijging van het aantal toeristen zich ook vertaalt naar de omzet van toeristische sector in Brugge, is nog niet gekend. Pas in 2010 komt er een nieuw onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de bestedingen. Uit het jongste onderzoek, van 2005, blijkt dat een verblijfstoerist in Brugge gemiddeld 130 euro per dag uitgeeft, inclusief zijn overnachting.

Meer recente cijfers over het aantal toeristen en hun herkomst verwacht Toerisme Brugge in mei.

(bron: belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier