Toekomst voor kleine Westhoekschooltjes ziet er weer rooskleuriger uit

Redactie KW

De landelijke scholen met twee vestigingen in de Westhoek kunnen op beide oren slapen : de aparte leerlingentelling blijft behouden. Dat zegt Vlaamse parlementslid Jan Durnez. Directeur Robert Missinne vindt het nieuwe voorstel een verbetering, maar blijft voorzichtig.

Dankzij de aparte telling worden scholen met verschillende vestigingsplaatsen die op meer dan twee kilometer van elkaar liggen, beschouwd als twee verschillende scholen. Daardoor worden ze relatief bevoordeeld wat betreft het aantal lesuren en dus ook leerkrachten waarover ze kunnen beschikken. In juni had Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) in een ontwerp voor een nieuw omkaderingsdecreet geopperd om die aparte telling af te schaffen. Tot grote ongerustheid van een 15-tal directeurs van landelijke scholen, vooral uit de Westhoek. Zij vreesden voor de toekomst van hun school, die volgens hen een cruciale rol speelt in het gemeenschapsleven van hun dorp.

1,5 km in vogelvlucht

Nu lijkt het erop dat de Vlaamse regering tegemoetkomt aan hun bezorgdheid. De sociale partners en de onderwijskoepels buigen zich binnenkort over een nieuw voorstel. “Daarin wordt de aparte telling opnieuw geïntegreerd, maar is ze licht aangepast”, zegt Vlaams parlementslid en Ieperling Jan Durnez (CD&V). “In plaats van op een rijafstand van 2 km moeten de scholen nu op straal van meer dan 1,5 km in vogelvlucht van elkaar liggen om te kunnen genieten van de aparte telling. Dat betekent dat scholen waarvan de vestigingplaatsen ver genoeg van elkaar liggen gespaard blijven. Dat is van groot belang voor de scholen in de Westhoek.”

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier